logo huisartsopleiding nederland

Nieuwe besturing huisartsopleiding

Samenwerking vormt basis voor nieuwe besturing huisartsopleiding

 

Met ingang van 1 juli 2020 gaat het samenwerkingsverband Huisartsopleiding Nederland over naar een nieuwe governance. Alle samenwerkingspartners die verantwoordelijk zijn voor de opleiding tot huisarts kozen voor een besturingsmodel dat de toegenomen samenwerking optimaal faciliteert en bovendien aansluit bij good governance.

 

Het maatschappelijk belang van de rol van huisarts groeit. Om hierin mee te bewegen, staat Huisartsopleiding Nederland voor het opleiden van voldoende, vakbekwame en toekomstbestendige huisartsen voor iedereen in Nederland. De eerder opgestelde strategische samenwerkingsagenda vormt het hart van het samenwerkingsverband en focust op kwaliteit, samenhang & positionering en innovatiekracht.

 

Bij de ambitieuze missie en strategische agenda past een slagvaardige governance, waarin de drie partijen in de opleidingsdriehoek (aios, praktijkopleiders, docenten) nauw samenwerken en hun inbreng hebben. De huisartsopleiders (LHOV) en de aios (LOVAH) zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het nieuwe besturingsmodel.

 
Hoe het gaat werken

In het nieuwe besturingsmodel staat het samenspel tussen alle betrokken partijen bij de opleiding tot huisarts centraal. De partners kozen voor een inhoudelijke opdrachtgevende rol vanuit het opleidingsveld en een meer ondersteunende opdrachtnemende rol voor de landelijke werkorganisatie van Huisartsopleiding Nederland. De LHOV en de LOVAH hebben een sterk inhoudelijke adviesrol wat betreft de gezamenlijke opdrachten. De landelijke werkorganisatie krijgt een eigen bestuur en een onafhankelijke Raad van Toezicht. Per 1 juli zijn benoemd tot directeur-bestuurder mw. Xandra van Praag en tot leden van Raad van Toezicht: mw. Hedwig Loeffen (voorzitter), dhr. Daan van Duin en mw. Sabine Muijrers.

 

Het nieuwe besturingsmodel past bij de intensieve samenwerking tussen de acht opleidingsinstituten. Ook de samenwerking met de beroepsgroep, vertegenwoordigd door de LHV en NHG, kan nu beter worden gefaciliteerd in het Concilium voor de Huisartsopleiding. Zo is afgelopen periode overleg geweest over het huisartsentekort en het gewenste onderwijs over praktijkmanagement, dat nu door alle opleidingsinstituten wordt aangeboden. De coronatijd heeft geleid tot zeer korte lijnen tussen de opleidingsinstituten, LHOV en LOVAH, waardoor we knelpunten in de opleiding steeds snel konden oplossen.

 

Het huidige overgangsbestuur draagt de besturing met een gerust hart over aan de nieuwe verantwoordelijke gremia in het samenwerkingsverband. De samenwerkingspartners hebben er vertrouwen in dat het nieuwe besturingsmodel de toegenomen samenwerking goed gaat ondersteunen.

 

www.huisartsopleiding.nl
Vragen stelt u via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-29457620 (Xandra van Praag)