1. Ik heb in april een score behaald die onvoldoende is; maar bij de LHK-toets van afgelopen oktober lag de norm voor mijn referentiegroep lager; kan ik dan toch nog een voldoende krijgen?
Nee. Elke toets heeft zijn eigen normen. Een score die is behaald op een eerdere of latere toets kan dus niet langs die normen worden gelegd.
2. Ik heb zelf een andere score berekend dan ik aantref in mijn uitslag voor de LHK-toets. Wat moet ik doen?
Controleer eerst of je eventuele sleutelwijzigingen en vervallen vragen hebt verwerkt in je scoreberekening. Met name: vervallen vragen tellen niet mee bij de berekening van de percentuele score (dus niet delen door 120, maar door bijvoorbeeld 116). Als dat niets oplevert, vraag dan via uw opleiding om een herberekening door Huisartsopleiding Nederland.
3. De ene LHK-toets blijkt moeilijker dan de andere. Kun je je eigen kennisontwikkeling dan eigenlijk wel volgen?
Zowel de kennistoename bij een groep als de kennistoename bij één persoon is over een reeks LHK-toetsen uitstekend te toetsen. Inderdaad loopt de moeilijkheidsgraad van LHK-toetsen uiteen; dit kan soms leiden tot “knikken” in het verloop van de (gemiddelde of individuele) score Goed-Fout en tot op- en neergaan van de normen (die immers op relatieve wijze worden vastgesteld). Toch is op de langere termijn vooruitgang meetbaar doordat de reeks van toetsen een betrouwbare groeitendens laat zien.
Daarnaast kan de individuele aios bij elke toets bekijken hoe zijn of haar score zich verhoudt tot die van zijn jaargroep. Daaruit is op te maken of zijn of haar score op hetzelfde niveau blijft ten opzichte van het gemiddelde van de groep, of zich gunstiger of minder gunstig daarvan gaat onderscheiden – en dat staat los van de moeilijkheidsgraad van de toets.