Terugkomen en thuiskomen

Irena Versteeg is in opleiding in Groningen. In deze column vertelt ze hoe ze de terugkomdagen ervaart.

"Intervisie ordent je gedachten en je krijgt oplossingen aangereikt waar je zelf niet aan hebt gedacht."

Irina Versteeg

De eerste terugkomdag

De gordijnroede is eraf gevallen! En het lokaal is minstens 4 meter hoog, dus even terughangen is geen optie. Dan maar met de zon in je gezicht die eerste terugkomdinsdag in Groningen beleven. Het is een warm weerzien met mijn leuke groep. We kennen elkaar al best goed, na 3 dagen kamp op Terschelling. Daarna zijn we uitgewaaierd over verschillende opleidingspraktijken. Hoe zien die er eigenlijk uit? Daar hebben ze iets leuks op bedacht: maak voor de terugkomdag een introductiefilmpje over jouw praktijk. Dus daar gingen we, gewapend met camera’s en telefoons. In mijn film speelt het enorme koffiezetapparaat van de praktijk de hoofdrol. Zelf ben ik niet z’n koffiedrinker, maar bij mijn groepsgenoten valt het in de smaak. Zo wordt de eerste terugkomdag niet alleen door de zon een vrolijke dag. We lachen om filmpjes die één langgerekte selfie zijn, met blije aios en aios met flinke wallen onder de ogen. Goeie binnenkomer!

Inzicht in jezelf

Natuurlijk is de terugkomdag ook een serieuze zaak. Bij de intervisie deel je dingen die je tegenkomt in je werk, waar je mee zit, die je raken. Wat is het fijn om je veilig te voelen in je eigen groep! Uit de school klappen kan ik niet, want alles wat besproken wordt blijft onder ons. Het varieert van gewone gebeurtenissen tot diep-persoonlijke dingen. Vaak genoeg kun je opgelucht ademhalen nadat jouw vraag of probleem is besproken. Intervisie ordent je gedachten en je krijgt oplossingen aangereikt waar je zelf niet aan hebt gedacht. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. Wie ben je als persoon, hoe ga je professioneel om met situaties die je moeilijk vindt? Zo heb ik geleerd dat ik niet alles op mezelf moet betrekken. Patiënt boos? Dat kan óók aan zijn gedrag liggen. De volgende week komen we erop terug: hoe is het gegaan? Dat werkt goed voor iedereen. Het is niet alleen een uitlaatklep om ervaringen te delen, maar je wordt er ook een betere huisarts van. En dat is ook zo bij het onderwijs. Ethiekdocent Menno de Bree maakt veel indruk. Hij neemt als het ware je brein mee op reis. Het maakt dat ik anders ga denken, me geïnspireerd voel, net als na een mooie film. Een arts voor verstandelijk gehandicapten leert me veel over omgaan met deze doelgroep. Wat doet de AVG-arts voor hen en wanneer kun je als juist als huisarts iets betekenen? Ook vertelt ze leuke weetjes, zoals dat je soms al aan iemands manier van bewegen kunt zien of hij een verstandelijke beperking heeft. Dat is allemaal praktische kennis waar je veel aan hebt.

Weerzien met goede collega’s

Dus als je mij vraagt: wat betekent de terugkomdag? Dan zeg ik: die is hartstikke nuttig! Voor reflectie, voor persoonlijke groei, voor medisch-inhoudelijke kennis, om gesprekken te oefenen. Al kan het altijd beter, ik ben bijvoorbeeld een groot fan van gezond blijven en preventie. Daar krijgen we nog te weinig les in vind ik. Verder ben ik heel blij met de terugkomdag. Het is thuiskomen, met goede collega’s. En een biertje in onze stamkroeg na afloop!”

Gerelateerd aan deze pagina