Nu online solliciteren (t/m 31 juli)
Solliciteren

Jaarbeeld 2021 | Nieuwe huisartsen in opleiding

Landelijk ondersteunen we de werving van nieuwe aios en de uitvoering van het selectie en plaatsingsbeleid voor nieuwe huisartsen in opleiding. In 2 sollicitatierondes per jaar plaatst de huisartsopleiding sollicitanten op beschikbare opleidingsplekken in het hele land.

Doelstelling bijna behaald

In 2021 ontvingen we 945 sollicitaties. Daarvan zijn 752 kandidaten via loting geplaatst voor start september 2021 en maart 2022. In totaal zijn er in 813 nieuwe aios in 2021 gestart met hun opleiding. Het totaal aantal sollicitanten is jaarlijks ongeveer gelijk: een kleine duizend per jaar. Het aantal te realiseren en te vullen opleidingsplekken neemt wel jaarlijks toe. In 2021 zijn 800 opleidingsplekken en 20 extra opleidingsplekken beschikbaar gesteld door VWS. Met 813 startende aios in 2021 is dat doel dus bijna gehaald. Het was dan ook ambitieus. In 2020 moesten de opleidingsinstituten samen nog 750 opleidingsplekken aanbieden en vullen.

Start opleiding september 2021Start opleiding maart 2022
Sollicitanten503442
Deelgenomen aan plaatsingsprocedure388382
Tweede keer deelgenomen aan plaatsingsprocedure*5537
Geplaatst388364
*Deze kandidaten hebben niet in 2021 deelgenomen aan de selectieprocedure. Zij zijn eerder geschikt bevonden, maar destijds niet geplaatst. Zij hebben daarom voor tweede keer meegedaan aan de plaatsingsprocedure.

Selectie- en plaatsingsbeleid versoepeld

Op basis van een uitvoerige evaluatie van de selectie- en plaatsingsprocedure, hebben we in 2021 twee wijzigingen doorgevoerd:

  • Opnieuw solliciteren. Sollicitanten die 2 keer niet werden geplaatst of wiens selectie-uitslag verlopen was, konden voorheen niet opnieuw solliciteren. Deze regel is gewijzigd. Nu kunnen sollicitanten 3 jaar nadat zij voor de tweede keer niet geplaatst werden of hun selectie-uitslag verlopen was, wél opnieuw solliciteren.
  • Ruilen van opleidingslocatie. Onder bepaalde voorwaarden kunnen aios nu ruilen van opleidingslocatie. Een van de voorwaarden is dat een ruil pas mag worden aangevraagd na het eerste, succesvol doorlopen opleidingsjaar. Ruilen is mogelijk geworden dankzij samenwerking tussen de huisartsopleidingen en de LOVAH. De LOVAH publiceert alle verzoeken tot ruilen op haar website en legt een potentiële match voor aan de betrokken opleidingsinstituten.

Achtergrond van de loting

Iedere sollicitatieronde bestaat uit het selecteren van geschikte kandidaten. Geschikt bevonden kandidaten loten vervolgens op basis van hun voorkeurslocaties om een opleidingsplek. Er is voor een loting gekozen om een aantal redenen. Het zorgt ervoor dat:

  • beschikbare opleidingsplekken zoveel mogelijk worden ingevuld
  • nieuwe aios zoveel mogelijk worden verspreid over Nederland
  • elke kandidaat dezelfde kans heeft op een locatie van de eigen ingevulde voorkeur

In 2021 is onderzocht of andere lotingsalgoritmes beter zouden werken voor regio’s die kampen met een huisartsentekort of voor plaatsing van aios op hun hoogst mogelijke voorkeurslocaties. Na het doorrekenen van een aantal alternatieve algoritmes is echter aangetoond dat het huidig algoritme het eerlijkste is voor kandidaten en voor alle regio’s de beste plaatsingsresultaten oplevert.

Wervingsactiviteiten

We spannen ons in om nieuwe aios te werven voor het jaarlijks vastgestelde aantal opleidingsplekken. Daarvoor werven we onder geneeskundestudenten en basisartsen. Vanwege corona vonden de wervingsactiviteiten in 2021 online plaats. Voorlichting over het huisartsenvak, de opleiding en solliciteren vond in 2021 onder meer plaats via een interactieve livestream (600 kijkers) en vier zoomsessies.

Daarnaast zijn ook in 2021 activiteiten ondernomen om locaties buiten de Randstad te profileren. Met de bedoeling dat sollicitanten ook deze locaties overwegen tijdens hun sollicitatie voor de opleiding. Spreiding van aios over het land is belangrijk omdat we weten dat aios later vaak in de buurt van de eigen opleidingsplek als huisarts aan het werk gaan. Zo dragen we ons steentje bij aan voldoende huisartsen voor iedereen in Nederland.

Bekijk de opname terug van het gesprek dat huisarts en cabaretier Ernst van der Pasch aan ging met aios, opleiders en huisartsen.

Weinig uitval van aios uit de opleiding

Huisartsen in opleiding maken doorgaans hun opleiding af. Het aantal aios dat gedurende de opleiding stopt is laag, zeker vergeleken met andere medisch-specialistische vervolgopleidingen. De cijfers over aios die in 2021 stopten met de opleiding worden in het najaar van 2022 gepubliceerd door de SBOH. Onderstaande tabel geeft een beeld over uitvalpercentages van de afgelopen jaren.

Reden uitval202020192018
Eigen verzoek242719
Beslissing opleiding162814
Overleden000
Totaal405533
Percentage5,5%7,5%4,8%

Voldoende huisartsopleiders en docenten

De huisartsopleiding realiseert opleidingsplekken in huisartsenpraktijken door het hele land. Voldoende opleiders is een cruciale voorwaarde om voldoende huisartsen in de praktijk te kunnen opleiden. We spannen ons dan ook in om voldoende huisartsopleiders te vinden die een aios in opleiding kunnen nemen. In 2021 waren er voldoende huisartsen beschikbaar die ook opleider zijn. Ook spannen de opleidingsinstituten zich in voor voldoende docenten. Gelukkig waren er in 2021 ook voldoende docenten op de opleidingsinstituten.