De expert: Niels Beurskens

De expert. De vrije idealist. De nieuwe wijkdokter. De teamhuisarts. Zo divers als het vak is, zo divers zijn ook de huisartsen die het vak beoefenen. Niels Beurskens is huisarts in Venray. Hij zit in een maatschap met 6 andere huisartsen. We vroegen hem wat voor type huisarts hij is.

De expert

"Je zit in de frontlinie van de huisartsgeneeskunde. Zo hou je het fris en levendig."

Niels Beurskens
Niels Beurskens

Frontlinie van de huisartsgeneeskunde

“Onze praktijk is een maatschap in een medisch centrum waar alle eerstelijnszorg vertegenwoordigd is. Met zes huisartsen zijn we een grote en ook vooruitstrevende praktijk. We doen vaak mee aan nieuwe ontwikkelingen en zorginitiatieven en proberen ook zelf nieuwe dingen te ontwikkelen, zoals het chirurgisch spreekuur. Dat vernieuwende is heel leuk! Je kunt patiënten iets nieuws bieden, je zit in de frontlinie van de huisartsgeneeskunde. Zo hou je het fris en levendig.”

Ondernemen betekent samenwerken

“De aios die we opleiden zien hier ook wat er allemaal kan in dit vak. Ondernemen betekent ook samenwerken. Dat doen we onder andere in Cohesie, een regionaal samenwerkingsverband van huisartsen. We leren van elkaar en helpen elkaar. De winst is dat we soms landelijk een voorbeeld zijn en meer gedaan krijgen bij zorgverzekeraars, want we doen veel aan kwaliteitsverbetering en efficiënter werken. Bij Cohesie geef ik als lid van de stafcommissie ook inhoudelijke adviezen. Verder ben ik docent en coördinator evidence based medicine (EBM). Ik ontwikkel en geef onderwijsprogramma’s EBM, zowel aan aios als aan opleiders en andere medisch specialisten. Huisartsen en specialisten kunnen veel van elkaar leren. Samenwerken, samen leren, elkaars taal leren spreken, dat is belangrijk voor goede zorg. En er valt ontzettend veel te leren, heb ik ontdekt. Je ontwikkelt je als arts en als mens.”

Balans werk en privé

“Mijn gezin is erg belangrijk voor me en ik bewaak de balans tussen werk en privé. Hier in de praktijk zorgen we ook goed voor elkaar, dat is fijn. Het mooiste aan huisarts zijn? Als mensen waarderen wat je doet. Ook sta je dicht bij mensen en maak je bijzondere dingen mee. Mijn tip voor wie nog twijfelt: loop een keer mee met een huisarts. Bij mij gaf dat de doorslag, ik dacht: dit is echt heel erg leuk!”

De expert

De expert is een ondernemende huisarts, die verder gaat dan alleen huisarts zijn. Het runnen van een eigen, tot in de puntjes verzorgde praktijk is waar de expert huisarts energie van krijgt. Als expert sta je open voor innovatieve werkvormen die de patiëntenzorg ten goede komen, zoals het samenwerken met specialisten binnen en buiten de huisartsenpraktijk. Patiënten van de expert weten precies waar ze aan toe zijn door de gestructureerde werkwijze en nauwkeurigheid. Expert huisartsen bevinden zich graag onder collega’s en gebruiken hun netwerk wanneer nodig.
Weten wat voor huisarts jij kunt zijn? Doe de test!

Andere typen huisartsen

Wat drijft de andere typen huisartsen? Lees de interviews met de vrije idealist, nieuwe wijkdokter en teamhuisarts.

Gerelateerd aan deze pagina