Landelijke Educatie Docenten

De kwaliteit van onderwijs staat of valt met de kwaliteit van docenten. Docenten aan de huisartsopleiding zijn experts in wát ze doceren. Maar dat betekent niet dat ze ook geschoold zijn in hoe ze dat doen. De Landelijke Educatie Docenten (LED) is bedoeld om de pedagogische en didactische competenties van docenten te verbeteren om zo kwalitatief hoogstaand onderwijs te kunnen garanderen.

Basisopleiding

Na driekwart jaar lesgeven kan een beginnend docent starten met de LED Basisopleiding. In deze basisopleiding ligt de nadruk op de ontwikkeling van de didactische en agogische vaardigheden en competenties die je als docent nodig hebt. Het volgen van de LED Basisopleiding is verplicht voor je de opleiding Begeleiden van Groepen kunt volgen. Lees meer over de LED Basisopleiding.

Ontwikkelen van Onderwijs

De LED opleiding Ontwikkelen van Onderwijs is bestemd voor docenten die de taak hebben om onderwijs te ontwikkelen. Tijdens de opleiding ontwikkel of herzie je een onderwijsprogramma, waarbij je intensief met eigen materiaal werkt. Lees meer over de LED Opleiding Ontwikkelen van Onderwijs. 

Begeleiden van Groepen

De LED opleiding Begeleiden van Groepen is bestemd voor docenten met enige jaren onderwijservaring, die groepen begeleiden. Het is een vervolg op de LED-basisopleiding. Binnen de opleiding Begeleiden van Groepen staat groepsdynamica centraal. Lees meer over de LED Opleiding Begeleiden van Groepen.

Digitaal Onderwijs

De LED opleiding Digitaal Onderwijs is een praktische opleiding op het gebied van digitaal onderwijs. De opleiding bestaat uit 4 workshops gericht op het verbeteren van vaardigheden met betrekking tot online lesgeven. Lees meer over de LED Opleiding Digitaal Onderwijs.

Accreditatiepunten

Ben je huisarts en docent? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor accreditatiepunten bij het volgen van een de van de LED opleidingen. Hiervoor moet je de opleiding volledig volgen. Heb je een dag(deel) of blok gemist? Dan moet je een vervangende opdracht maken. Na afloop van de opleiding wordt bekeken in hoeverre je in aanmerking komt voor de toekenning van de accreditatiepunten. De opleidingen zijn als volgt geaccrediteerd:

  • Basisopleiding: 30 punten
  • Ontwikkelen van Onderwijs: 24 punten
  • Begeleiden van Groepen: 30 punten
  • Digitaal Onderwijs: 3 punten

LED Docent worden?

De acht huisartsopleidingen detacheren docenten om onderwijs en begeleiding te verzorgen in de LED-opleidingen. Voor deze opleidingen zijn regelmatige nieuwe docenten nodig.
Meer over LED docent worden
20210322-huisartsopleiding-147

Voorwaarden en annuleren

Tot 5 weken voor de start zijn er geen kosten verbonden aan het annuleren van de opleiding. Bij afzeggen tot 4 weken voor de start betaal je 50% van de kosten en bij afzeggen tot 3 weken of korter betaal je 100% van de kosten. Je leest meer over de regels met betrekking tot annuleren en andere voorwaarden in het document Informatie voor de LED Opleiding.

Organisatie

De LED opleidingen vallen onder het landelijk onderwijs voor docenten van de huisartsopleiding. De coördinatie van de LED opleidingen ligt bij Monique Filippo, directeur intern van Huisartsopleiding Utrecht. De landelijk coördinator werkt samen met de overige instituten en is verantwoordelijk voor de regie en organisatie van de docentopleidingen.

Vragen en contact

Voor praktische vragen over startdata en aanmelden kun je terecht bij de LED organisatie.

E-mail: info@ledopleidingen.nl