De teamhuisarts: Damiaen van Doorninck

De expert. De vrije idealist. De nieuwe wijkdokter. De teamhuisarts. Zo divers als het vak is, zo divers zijn ook de huisartsen die het vak beoefenen. Damiaen van Doorninck is huisarts in Heeswijk-Dinther. Hij omschrijft zijn praktijk als een gezellige dorpspraktijk. We vroegen hem wat voor type huisarts hij is.

De teamhuisarts

"Iedereen in het team heeft zijn eigen verantwoordelijkheden"

Damiaen van Doorninck
pimvandermaden-180723014p-foto-Damiaen-van-Doorninck

Een gezellige dorpspraktijk

“Heilaren is een gezellige, grote dorpspraktijk met een gemixte populatie van oorspronkelijke dorpsbewoners en forenzen. We zijn een maatschap die staat voor goed samenwerken en leren van elkaar. Vaak horen we terug dat het hier zo democratisch is. Dat komt omdat iedereen – artsen, aios, praktijkondersteuners, assistentes – z’n eigen verantwoordelijkheden heeft. Ik ben bijvoorbeeld opleider, doe de praktijkfinanciën, GGZ en reizigersgeneeskunde. Ik houd me ook bezig met de uitbreiding van ons gebouw en daaraan gekoppeld de plannen voor een multidisciplinair gezondheidscentrum. We doen veel dingen samen, zoals elke donderdag met de hele praktijk lunchen en vergaderen. Dat wil zeggen: de dingen die ons bezighouden bespreken. Die staan op het whiteboard in de kantine, iedereen kan daar iets opschrijven.”

Werken bij de huisartsopleiding

“Naast mijn huisartspraktijk werk ik twee dagen per week bij de huisartsopleiding van Radboudumc. Mijn taken zijn divers: van coördinatie externe stages tot deskundigheidsbevordering van opleiders en sollicitatiegesprekken met nieuwe opleiders. Ook begeleid ik de stage in Suriname waar sinds kort een huisartsopleiding is. Ik ontmoet veel mensen en ik ben op een andere manier met mijn vak bezig, dat vind ik leuk.”

Altijd vrolijk

“Hoe ik het volhoud? Ik ben in het hier en nu en raak niet snel gestrest, ook niet als het spreekuur uitloopt omdat ik de tijd neem voor patiënten. Ik sport regelmatig en als ik thuis ben, ben ik ook helemaal thuis. Dan heb ik het leuk met mijn vrouw, die ook huisarts is, en de kinderen als ze langskomen. Het allermooiste van huisarts zijn vind ik dat je je kennis van gezondheid en de gezondheidszorg gebruikt voor persoonlijke zorg, aangepast aan de wensen en omstandigheden van iedere patiënt. Dat is geweldig om te doen. Ik stap hier altijd vrolijk naar binnen!”

De teamhuisarts

Voor teamhuisartsen maken tevreden patiënten en het contact met collega’s het werk mooi. Ze hebben een open houding en voelen zich betrokken bij het wel en wee van anderen. Voor patiënten nemen ze de tijd. Het gaat erom dat de patiënt gehoord wordt, en daar zijn soms meer dan tien minuten voor nodig. Door hun grote betrokkenheid hebben ze een minstens even groot verantwoordelijkheidsgevoel. Teamhuisartsen zijn echte teamspelers die het best tot hun recht komen in een grote, gezellige praktijk, met veel collega-artsen en praktijkondersteuners.
Weten wat voor huisarts jij kunt zijn? Doe de test!

Andere typen huisartsen

Wat drijft de andere typen huisartsen? Lees de interviews met de vrije idealist, de expert en de nieuwe wijkdokter

Gerelateerd aan deze pagina