Interview met een aios in Rotterdam

De huisartsopleiding kun je volgen op 12 opleidingslocaties verspreid over heel Nederland. Huub de Jonge is aios in Rotterdam. We vroegen hem hoe hij zijn opleiding ervaart en wat hij leuk vindt aan Rotterdam.

Huub de Jonge

"Pluspunt van de opleiding is de variatie in opleidingsplaatsen."

rotterdam-aios-huub-de-jonge

Leren van je omgeving

“Rotterdam was mijn eerste keus. Het is echt een stad voor jonge mensen, waar veel gebeurt en waar het fijn wonen is. De opleiding biedt veel variatie in opleidingsplaatsen, inspraak in het onderwijs en veel ruimte om dingen te organiseren. En goede docenten die groepsgericht onderwijs geven waarin niet alleen jijzelf groeit als persoon en als professional, maar waarin je ook veel van elkaar leert omdat je je ervaringen deelt in de groep. Zo ontwikkel je je eigen stijl als huisarts. Voor mij staan ‘sociaal’ en ‘patiëntgericht’ voorop. Hier in Rotterdam staat een toepasselijke quote van Jules Deelder op een gebouw: ‘de omgeving van de mens is de medemens’.

Grote stad en klein dorp

“Mijn eerste opleidingspraktijk was een grotestadspraktijk in Rotterdam-Zuid, een achterstandswijk met bijbehorende problematiek. Nu werk ik in een kleine dorpspraktijk in Brabant. Dat plattelandskarakter vind ik nog leuker dan de stad. Het is een kleine, hechte gemeenschap, iedereen kent elkaar. We hebben met de lokale huisartsengroep pijlsnel een coronaspoedpost opgezet. Zo leer ik nieuwe vaardigheden, zoals flexibiliteit en management. Waar ik me het meest op verheug? Op bij elkaar komen met mijn groep, door corona kan dat nu niet. Los daarvan heb ik veel zin in de laatste fase van de opleiding, waarin je meer en meer zelfstandig werkt als huisarts. Na de opleiding heeft onze generatie een luxe positie: je kunt kiezen waar en hoe je wilt werken als huisarts.”

Gerelateerd aan deze pagina