Vijf leerpunten van het HA Spoedzorgcongres 2023

15 december 2023

Problemen tijdens de zwangerschap, acuut hand- en sportletsel, de verwarde oudere patiënt en buikpijn. Het kwam allemaal langs tijdens het HA Spoedzorgcongres 2023. Benieuwd naar alle leerpunten? Lees dan ons verslag.

Leerpunten

Tijdens het congres zijn aios, huisartsen, opleiders, docenten en anderen betrokkenen bijgepraat over verschillende onderwerpen uit de spoedzorg. Dit leverde interessante leerpunten op:

  • Denk bij de zwangere patiënt met buikpijnklachten ook aan de niet gynaecologische oorzaken van buikpijnklachten.
  • Hecht bij nagelletsel zo mogelijk het nagelbed met oplosbaar hechtdraad, plaats de nagel terug in het nagelbed en ga het traumamechanisme na of er risico is op een (open!) fractuur.
  • Stuur in geval van een achillespeesruptuur, de patiënt direct in voor immobilisatie via een gipsspalk in spitsstand.
  • Toedienen van Midazolam bij een delirante patiënt met ernstige agitatie is een optie. Combineer dit wel altijd met Haldol.
  • Wees bij atypische presentaties bij buikpijn extra alert in de ABCDE en overleg laagdrempelig voor beoordeling van minder bekende oorzaken zoals ischemie: veel pijn, weinig afwijkingen bij buikonderzoek.

Ben je benieuwd naar meer leerpunten en een sfeerimpressie? Download het handige naslagwerk en beluister de podcast met terugblik op het congres in Amsterdam.