Huisartsopleidingen versoepelen plaatsingsbeleid

30 juni 2021

Jaarlijks plaatst de huisartsopleiding sollicitanten op beschikbare opleidingsplekken in het hele land. In 2022 is het doel om 850 kandidaten te plaatsen. Tijdens de evaluatie van de recente plaatsingsronde zijn drie mogelijke verbeteringen van het plaatsingsbeleid onderzocht. Twee daarvan gaat de huisartsopleiding doorvoeren. Lees hier over welke wijzigingen eraan komen en wat behouden blijft.

Wijzigingen aan het plaatsingsbeleid

Huisartsopleiding Nederland gelooft in de uitgangspunten van de plaatsingsprocedure. Het is de eerlijkste manier om rekening te houden met de voorkeuren van de kandidaten én de kandidaten te verspreiden over het land én ervoor te zorgen dat alle beschikbare opleidingsplekken worden ingevuld. We evalueren ieder halfjaar het plaatsingsbeleid. Op basis van de recente evaluatie worden de volgende twee wijzigingen doorgevoerd:

  1. Ruilen van opleidingslocatie
    Het wordt mogelijk om te ruilen van opleidingsplek met een andere aios. Hier gaan wel een aantal voorwaarden voor gelden. Zo mag een ruil pas worden aangevraagd na het eerste, succesvol doorlopen opleidingsjaar. Huisartsopleiding Nederland en de LOVAH werken samen de exacte manier waarop het aanvragen van een ruil gaat plaatsvinden nog uit. De ingangsdatum van deze wijziging is daarom nog niet bekend.
  2. Opnieuw solliciteren
    Ben je twee keer niet geplaatst of is je selectie-uitslag verlopen? Dan was het voorheen niet mogelijk opnieuw te solliciteren. Deze regel wijzigt. Vanaf nu kun je 3 jaar nadat je voor de tweede keer niet geplaatst bent of je selectie-uitslag is verlopen wél opnieuw solliciteren. Deze wijziging gaat per direct in

Huidig lotingsalgoritme blijft

Er is ook onderzocht of andere lotingsalgoritmes beter zouden werken voor regio’s die kampen met een huisartsentekort of voor plaatsing op hoogst mogelijke voorkeurslocaties. Na het doorrekenen van een aantal alternatieve algoritmes is echter aangetoond dat het huidig algoritme het eerlijkste is voor kandidaten en voor alle regio’s de beste plaatsingsresultaten oplevert.

Meer weten

Wil je meer weten over de evaluatie, de beweegredenen om regels te wijzigen en het doorrekenen van alternatieve algoritmes? Lees dan het document achtergrond versoepeling plaatsingsbeleid. Je leest meer over de plaatsingsprocedure op de pagina Plaatsingsprocedure.

Vragen en contact

Heb je vragen over de aanpassingen aan het plaatsingsbeleid? Neem dan contact op met:

Team werving, selectie en plaatsing
E-mail: support@huisartsopleiding.nl
Tel: 030 227 2820