STARtclass spoedzorg

Als huisarts moet je weten hoe je adequaat moet handelen in acute situaties. Dat betekent dat je voldoende kennis moet hebben van spoedzorg én van de systematische benadering van de spoedpatiënt volgens het urgentie-denken. Die kennis doe je op in de praktijk, tijdens terugkomdagen bij je instituut en via de STARtclass. De STARtclass bereidt je voor op de spoedzorg in de huisartsenpraktijk en tijdens diensten op de huisartsenpost in de avond, nacht en het weekend.

Opzet en inhoud

De STARtclass bereidt aios voor op het verlenen van spoedeisende zorg. Tijdens de cursus leer je werken volgens de ABCDE-methode: het stap voor stap beoordelen van de toestand van een patiënt. Je oefent met deze methode met behulp van fantomen en simulatiepatiënten. Dat doe je in kleine groepjes onder leiding van een ervaren docent.

De kennis en vaardigheden die je bij de eerste cursus (STARTclass I) hebt opgedaan worden bij STARtclass II verbreed. Daarnaast is er bij STARtclass II ook aandacht voor het beschrijven van ECG’s en röntgenfoto’s.

In STARtclass III oefen je scenario’s over acute zorg in complexe situaties. Verder ga je aan de slag met triagemanagement. STARtclass III sluit aan op STARtclass I en II en op je werk in de praktijk.

Toetsing en certificaat

Tijdens de STARtclass jaar I wordt de voortgang van de cursist bijgehouden door middel van programmatisch toetsen. Er is geen toets aan het einde van de cursus.

Alleen de STARtclass II eindigt met een theorietoets en een scenariotoets. Een voldoende resultaat van de toetsen is noodzakelijk om zelfstandig te mogen werken tijdens de klinische stage.

Na afloop van STARtclass I en III ontvang de cursist een deelnamecertificaat. Daarnaast ontvang de cursist een BLS/AED bekwaamheidscertificaat na de STARtclass I. Dit certificaat heeft de aios nodig om op de huisartsenpost te mogen werken.

Meer over de toetsen lees je op de pagina STARtclass toets.

Startdata

De STARtclass is ontwikkeld door Huisartsopleiding Nederland in samenwerking met Schola Medica. Meer informatie over de startdata en de inhoud van de cursus vind je op scholamedica.nl.

Vragen en contact

Heb je vragen over de STARtclass? Neem dan contact op met Schola Medica.

Gerelateerd aan deze pagina