Differentiatie Huisarts en leefstijl

Leefstijl is een krachtige determinant van ziekte én gezondheid. Huisartsen hebben een belangrijke rol in het signaleren, bespreekbaar maken van- en indiceren tot leefstijlveranderingen. Tegelijkertijd is leefstijl geen louter individuele keuze; ze wordt mede gevormd door maatschappelijke, sociale en economische factoren. In deze verdiepende differentiatie onderzoeken we hoe huisartsen zich kunnen positioneren in dit brede krachtenveld.

Inhoud

Heb jij belangstelling voor de relatie tussen leefstijl en gezondheid, en wil je de achterliggende determinanten van leefstijlgedrag beter begrijpen? Wil je verkennen wat je als huisarts kunt betekenen in samenwerking met andere zorgprofessionals, in het maatschappelijke debat, of als medestem in beleid en besluitvorming? Ben je nieuwsgierig en heb je een brede blik? Dan is deze differentiatie iets voor jou.

Let op: we gaan níet uitgebreid in op leefstijladviezen voor de individuele patiënt, zoals beschreven in NHG-standaarden. We verwachten dat je het basisaanbod rondom leefstijl (zoals verwoord in de NHG-Praktijkhandleiding Leefstijl) beheerst, of bereid bent dit tijdens de differentiatie – via zelfstudie – eigen te maken.

De differentiatie biedt verdieping op thema’s als:

  • Aanvullend aanbod van het NHG op het gebied van leefstijl
  • Inzicht in maatschappelijke en sociaaleconomische factoren die leefstijl beïnvloeden
  • Wetenschappelijke onderbouwing van leefstijlinterventies
  • Theorie en toepassing van gedragsverandering in de eerstelijnszorg
  • Ethische en filosofische vragen rondom leefstijl(interventies)
  • Leefstijl in het licht van visie op gezondheid en ziekte
  • Reflectie op je eigen rol als huisarts en de relatie van de huisartsenpraktijk tot de bredere omgeving

Opzet

De differentiatie bestaat uit 6 onderwijsdagen, keuzestages, praktijkactiviteiten en zelfstudie. De totale studiebelasting is 23 dagen.
De onderwijsdagen bestaan uit een kick-off, vier themadagen op locatie (voeding, beweging, middelen/stress, organisatie/beleid) en een wrap-up. Voor de praktijkactiviteiten en zelfstudie bieden we een ruim keuzeprogramma.

Afbeelding Huisarts en leefstlijl

Waar en wanneer

  • Instituut: huisartsopleiding Radboudumc in samenwerking met de andere opleidingen
  • Locatie: twee onderwijsdagen vinden plaats in Nijmegen of Utrecht, de overige op locatie in Wageningen, Papendal, Utrecht en Den Haag
  • Looptijd: 6 maanden
  • Startdatum: de differentiatie start twee keer per jaar. In maart en september
  • Aantal deelnemers: decentrale aanmelding (september 2025), 2 deelnemers per instituut (Amsterdam UMC 4 i.v.m. fusie)

Docenten en samenwerkingen

Deze differentiatie is geen afgeleide van een specifieke NHG-kaderopleiding, maar juist een inhoudelijke samenwerking van meerdere NHG-kaderopleidingen en -expertgroepen. Daarnaast werken we nauw samen met de Vereniging Arts en Leefstijl, de coalitie Leefstijl in de Zorg, de Lovah-werkgroep Leefstijl & Preventie, de NVMO-werkgroep Preventie & Leefstijl en andere experts. Inleiding door Pim Assendelft (hoogleraar preventie in de zorg), organisatie door Nina Aalfs (onderwijsdeskundige) en Ad van Esch (arts-docent).

Vragen en contact

Ad van Esch
Arts-docent, onderwijsontwikkelaar en differentiatiecoördinator Radboudumc
E-mail: ad.vanesch@radboudumc.nl