logo huisartsopleiding nederland

Korte Vaardigheden Beoordeling

Met de Korte Vaardigheden Beoordeling geven opleiders, docenten en collega aios gerichte feedback op de geobserveerde uitvoering van een vaardigheid.

 

De KVB betreft het competentiegebied medisch handelen (competentiegebied 1) in combinatie met een of meer andere competentiegebieden. Opleider en aios bespreken vooraf samen welke competentiegebieden beoordeeld worden, maar niet meer dan 2-3 per keer.

 

De KVB is in alle praktijk- en onderwijssituaties toepasbaar. De KVB is geïntegreerd in het ePortfolio. In de KVB is een bladerfunctie voor het uitklappen van een Toelichting op een Vaardigheid opgenomen. 

 

Kenmerkend voor de KVB is dat niet gaat om het afvinken van een stappenplan of het geven van een cijfer, maar om in concrete bewoordingen te beschrijven wat er goed gaat en wat er beter kan en dat er ruimte gegeven wordt voor het reflecteren op eigen vaardigheid. De KVB maakt het mogelijk door het bekwaamheidsniveau aan te geven om de groei in vaardigheid te volgen.

 

Voor wie

De KVB is bedoeld voor zowel opleider als aios. Tevens is de KVB bedoeld als hulpmiddel om vaardigheden van of aan collega’s te leren, zodat de mogelijkheid ontstaat om levenslang nieuwe vaardigheden aan te leren.

 

Procedure

De aios vraagt actief aan de opleider om observatie tijdens het uitvoeren van vaardigheden. Dit kan zowel het uitvoeren van lichamelijk onderzoek als het uitvoeren van een aanvullend onderzoek of het uitvoeren van een therapeutische ingreep betreffen. Voor de uitvoering geeft de aios aan op welke competentie feedback gewenst is; het advies is dat dit er maximaal 2-3 zijn. De opleider noteert tevens het niveau bekwaamheid. Daarna reflecteert de aios op de gegeven feedback en formuleert leerpunten en afspraken.

 

Literatuurlijst