De diverse dokter is een gelukkige dokter

Een belangrijke reden waarom ik huisarts wil worden, is de vrijheid om het vak zelf invulling te geven.  Wat voor huisarts wil je zijn? Met die vraag kan je alle kanten op. Die diversiteit is echt fantastisch!

"In de Hindoestaanse cultuur geloven de mensen dat ijzer je beschermt tegen het kwaad"

Nora Farih, derdejaars aios huisartsgeneeskunde in Leiden
nora farih

Een schaar onder je kussen

Omgaan met je patiëntenpopulatie, dat is nummer 1 in de diversiteit van het vak. Mijn opleidingspraktijk heeft veel patiënten uit kwetsbare groepen, zoals vluchtelingen en thuislozen. Je komt dus in aanraking met mensen die een heel ander leven hebben dan jijzelf. Je moet een open blik houden en dat vind ik leuk, want hierin kan ik mezelf blijven ontwikkelen. Een grappig voorbeeld is dit: we gingen op huisbezoek bij een patiënte, een Hindoestaanse mevrouw. De zorgmedewerker die ons vroeg langs te komen was bang dat deze mevrouw een gevaar voor zichzelf was. Want: ze hadden een schaar gevonden in haar bed. Dus vroegen we waarom die schaar daar lag, je moet dat ook neutraal vragen want anders kan je vraag overkomen als waardeoordeel. Haar antwoord was verrassend: in de Hindoestaanse cultuur geloven de mensen dat ijzer je beschermt tegen het kwaad. En daarom had ze die schaar onder haar kussen gelegd. Het tegenovergestelde heb ik ook meegemaakt. Bij een patiënt die was overleden, had de zorgmedewerker een lepel in bed gevonden. Toen was er paniek: hij was moslim en misschien had die lepel wel een religieuze betekenis. Maar dat was niet zo, die lepel had helemaal geen speciale betekenis. Je moet dus altijd je eigen aannames checken en zo leer je dingen over de wereld. Wat een verrijking!

Groene zorg

Een heel andere, ook interessante kant van het vak is duurzaamheid. Hoe kun je een duurzame dokter zijn? Daar dacht ik al over na bij het begin van mijn opleiding. Ik heb me aangemeld bij de duurzaamheidscommissie van de LOVAH. Inmiddels ben ik de voorzitter en nog net zo enthousiast. Ik probeer alle richtlijnen te volgen en lees boeken zoals Groene planeet, groene zorg van onder anderen Evelyn Brakema. Het thema komt ook terug in de leefstijlgesprekken die ik met patiënten heb. Soms vraag ik hoeveel dierlijke producten ze eten, want dat is niet zo goed voor je cholesterol. Of ik heb een gesprek over roken, COPD en de rol van de tabaksindustrie die het opzettelijk zo moeilijk maakt om te stoppen met roken. Dat is voor patiënten vaak een eyeopener.

Caleidoscoop

En dan heb ik het nog niet eens gehad over mijn collega’s hier. Iedereen verwelkomt je, je mag overal aan meedoen en ik leer veel van ze. En zo komt er een caleidoscoop aan mensen en ervaringen op je af. Van maatschappelijke problemen, kwetsbare mensen, duurzaamheidsvragen en wijze lessen van collega’s, tot leefstijlgesprekken en de culturele betekenis van een schaar onder je kussen. Het mooie bij alles is: als het voor jou interessant is, is er ruimte voor. Dus volg je hart, doe de dingen waar je energie van krijgt. Dat kan allemaal als ‘diverse dokter’.  Die toevallig ook een heel gelukkige dokter is, want huisarts is het mooiste vak dat er bestaat!

Nora Farih
Derdejaars aios huisartsgeneeskunde in Leiden