Podcasts en columns

Waarom wilde Karel toch geen chirurg worden? Hoe helpt Nathalie haar patiënten om zelf verantwoordelijkheid te nemen in het leven? Hoe combineert Joost professioneel jazzpianist én huisarts zijn? Hoe verwerkte Anneke de gevolgen van een verkeerde diagnose die ze als eerstejaars aios deed? Lees de columns of luister de podcasts en kom erachter hoe het echt is om huisarts of aios te zijn.

Columns

In deze columnserie delen aios en huisartsen hun ervaringen uit de huisartsenpraktijk.

Robbert Keppel

Werkplezier in je eigen huisartspraktijk

Huisarts Robbert vertelt in zijn column hoe hij samen met familie en vrienden een huisartspraktijk heeft overgenomen, de investering in gesprekken met elkaar vooraf en het teamgevoel dat ze samen hebben.
Lees de column van Robbert
Robbert Keppel
Aiotho Khoshal

De patiënt die het zeker wist

Aiotho Khoshal vertelt in zijn column over een indrukwekkende casus waarbij een patiënt overtuigd was van zijn eigen diagnose, maar waarbij er medisch gezien geen aanwijzingen waren.
Lees de column van Khoshal
Khosal Khorami
Huisarts Marco

Zoveel mogelijk niets doen

Huisarts Marco vertelt in zijn column over zijn spreekkamer met een tafel van 2,5 meter, een vondst van de architect waar hij hem eeuwig dankbaar voor is. Want die lange tafel helpt hem om échte aandacht te hebben voor zijn patiënt.
Lees de column van Marco
Marco Blanker
Aios Sara

De patiënt écht kennen, dat is de mooiste kant van het vak

Eerstejaars aios Sara vertelt in haar column hoe waardevol het is dat je niet alleen de patiënt zelf kent, maar ook de omgeving en andere facetten die het leven van iemand kleuren.
Lees de column van Sara
Sara Kuiper
Huisarts Gerard

Gloeimomenten, de huisarts als ondernemer, opleider en docent

Gerard is huisarts, opleider en docent. In zijn column vertelt hij dat hij zijn aios niet alleen meegeeft hoe mooi en veelzijdig het vak van huisarts is. Maar dat het ook belangrijk is om verder te kijken dan de patiënten en extra uitdaging of verdieping te vinden om nog meer energie uit het werk te halen én het werkplezier te verhogen.
Lees de column van Gerard
Gerard de Bruijn
Aios Hannah

De mens achter de patiënt (en het deurknopfenomeen)

Hannah vertelt in haar column hoe belangrijk het is om echt contact te maken met patiënten en over de vertrouwensband om zo de hulpvraag te achterhalen. Als huisarts ben je niet alleen dokter met je hoofd en handen, maar ook met je hart.
Lees de column van Hannah
Hannah van Reemst
Huisarts Merijn

Een bijzondere dag - euthanasie en andere rituelen

Merijn heeft een eigen praktijk binnen een groepspraktijk. In zijn column vertelt hij hoe het begeleiden van iemand in de laatste levensfase en het zien van een kind met verkoudheid naast elkaar bestaan. En dat dat juist maakt dat het vak zo mooi is.
Lees de column van Merijn
Merijn Godefrooij
Aios Nora

De diverse dokter is een gelukkige dokter

Nora vertelt in haar column over hoe zij omgaat met haar patiëntenpopulatie. En hoe zij al vanaf het begin van haar opleiding bezig is met duurzaamheid.
Lees de column van Nora
nora farih
Huisarts Coen

Huisarts is zo'n veelzijdig vak!

Coen volgde de huisartsopleiding in Amsterdam. In zijn column vertelt hij hoe hij na het lezen van een advertentie een praktijk overnam in Twente.
Lees de column van Coen
coen jaspers
Aios Anneke

De kunstenaar en zijn nieuwe inzicht

Anneke stelt in haar eerste jaar als aios huisartsgeneeskunde een verkeerde diagnose. Ze beschrijft in deze column wat voor effect deze heftige ervaring op haar heeft gehad.
Lees de column van Anneke
anneke monninkhof

Podcasts

In deze bijzondere podcastserie van de KoffieCo worden huisartsen door co-assistenten geïnterviewd over wat hen drijft in het vak.

Aflevering 9 – Lidewij Wind

Lidewij Wind is huisarts, kaderarts GGZ, gedragswetenschapper en ACT therapeut. Lidewij heeft een unieke manier van patiëntenzorg leveren, waarbij ze verder kijkt dan alleen somatiek. Ze stelt haar patiënten daarom de vraag: Wat heb je nodig om weer grip te krijgen op jouw situatie en zij zoekt zo samen met haar patiënten naar creatieve oplossingen om weer gezond te kunnen functioneren. Of in een palliatief traject: met een gerust hart te kunnen overlijden. In deze podcast praten we met haar over positieve gezondheid, wat een een netwerkintake is en waarom dat belangrijk is. Daarnaast hebben we het over wat een kaderopleiding is en hoe we de wachtlijsten in de GGZ kunnen verminderen.

Aflevering 8 – Sebastiaan van Beek

Volgens praktijkhoudend huisarts, SCEN-arts en kleinkunstenaar Sebastiaan van Beek zorgt een ‘holistische zithoek’ voor betere communicatie met zijn patiënten. In deze aflevering spreken we onder andere over ‘one size fits all’ in de zorg individuele verschillen en waarom Sebastiaan zijn patiënten vraagt naar hun eigen vermoedens. En waarom is het juist als huisarts zo belangrijk om je eigen ervaringen mee te nemen de spreekkamer in?

Aflevering 7 – Pieter Barnhoorn

In deze aflevering schuift Pieter Barnhoorn, huisarts-seksuoloog aan bij ons aan tafel. Tijdens zijn specialisatie tot huisarts heeft hij ook nog de opleiding tot seksuoloog gevolgd. Hoe is het om deze twee vakgebieden te combineren? Hoe gebruikt hij de seksuologie in de spreekkamer als huisarts? Naast zijn grote passie voor het huisartsenvak geniet hij ook van het lesgeven in de collegezaal aan Leidse studenten en is hij ambassadeur zingeving in de zorg. Volgens Pieter staat het contact met de patiënt op de eerste plaats en daarna pas het oplossen van de puzzels. ‘ Uit de doe-stand en in de zijn-stand’ is dan ook wat hij wil meegeven.

Aflevering 6 – Shakib Sana

Sana hoort en ziet het leed van mensen in hun verhalen. Toch kijkt hij hoopvol naar de toekomst: compassie voor de medemens zal artsen blijven verbinden. Die compassie toont hij zelf ook. Niet alleen in zijn spreekkamer in Leerdam. Maar ook met zijn oproepen om de menselijkheid niet verder te verliezen in Israël en Palestina en voor hulp na de aardbevingen in Turkije en in zijn thuisland Afghanistan. Luister naar de bijzondere 6e aflevering van de “Geen huisarts is het zelfde” podcastserie.

Aflevering 5 – Florien van Royen en Dorien Zwart

Er bestaat een speciaal traject voor huisartsen in opleiding die naast hun werk als huisarts ook willen promoveren: het aiothotraject. Aiotho Florien van Royen en afdelingshoofd huisartsgeneeskunde van het UMC Utrecht Dorien Zwart vertellen waarom juist in de spreekkamer academische onderbouwing ontzettend belangrijk is. Luister in deze aflevering van de huisartsenserie ‘Geen huisarts is hetzelfde’ over het belang van huisartsgeneeskundig onderzoek voor de huisartsenpraktijk.

Aflevering 4 – Josine Blanksma

Drs. Josine Blanksma is al een aantal jaar een van de weinige huisartsen gevestigd op Texel. Als voormalig tropenarts bij Artsen zonder Grenzen vertelt ze ons wat werken op een Waddeneiland zo leuk en bijzonder maakt, maar ook wat de uitdagingen van het vak zijn. Drs. Blanksma geeft ons inzicht in haar dagelijkse leven, de unieke medische gevallen die op Texel voorkomen, en de manieren waarop de medische zorg op een eiland verschilt van die op het vasteland.

Aflevering 3 – Joost Swart

Drs. Swart kon geen nee zeggen toen hij meer dan acht jaar geleden werd gevraagd om huisartsenpraktijk de Plantage over te nemen. Hij zag het als een kans om iets te combineren wat hij altijd al had gewild: muziek maken en de geneeskunde bedrijven. Dit mede omdat hij tijdens zijn studie bedacht om daarnaast het conservatorium te gaan doen. Maar hoe werkt dat dan? Naast zijn spreekuur in de praktijk vliegt Drs. Swart in de weekenden en tijdens zijn vakanties de hele wereld over om als jazzpianist te werk te gaan. Zo is hij net terug van een drieweekse tournee door China. Is hij dan nu niet moe daar van? Nee! Het geeft hem juist de energie om weer aan de slag te gaan.

Aflevering 2 – Nathalie Dukes

25 jaar geleden maakte Drs. Dukes de keuze om hier haar coschap huisartsgeneeskunde te volgen, raakte overtuigd van het specialisme, en besloot om definitief te verhuizen naar het thuisland van haar geliefde, Groot-Brittannië. Nu werkt ze in een huisartsenpraktijk, waar ‘niet iets doen’ misschien gek genoeg belangrijker is dan ‘iets doen’. Zo hoopt ze patiënten minder afhankelijk te maken en stimuleert ze haar patiënten kracht te vinden om zelf verantwoordelijkheid te nemen in hun leven.

Aflevering 1 – Karel Steur

In een droom tijdens zijn vakantie zag drs. Karel Steur het ineens voor zich: hij zou huisarts worden. Een onverwacht antwoord die hem een ander pad deed inslaan dan de van hem verwachte chirurgie. Momenteel is Karel huisarts in opleiding en vertelt hij ons over zijn persoonlijke zoektocht en wat hem heeft geïnspireerd om voor dit vakgebied te kiezen.