Podcasts en columns

Waarom wilde Karel toch geen chirurg worden? Hoe helpt Nathalie haar patiënten om zelf verantwoordelijkheid te nemen in het leven? Hoe combineert Joost professioneel jazzpianist én huisarts zijn? Hoe verwerkte Anneke de gevolgen van een verkeerde diagnose die ze als eerstejaars aios deed? Lees de columns of luister de podcasts en kom erachter hoe het echt is om huisarts of aios te zijn.

Columns

In deze columnserie delen aios en huisartsen hun ervaringen uit de huisartsenpraktijk.

Huisarts Coen

Huisarts is zo'n veelzijdig vak!

Coen volgde de huisartsopleiding in Amsterdam. In zijn column vertelt hij hoe hij na het lezen van een advertentie een praktijk overnam in Twente.
Lees de column van Coen
coen jaspers
Aios Anneke

De kunstenaar en zijn nieuwe inzicht

Anneke stelt in haar eerste jaar als aios huisartsgeneeskunde een verkeerde diagnose. Ze beschrijft in deze column wat voor effect deze heftige ervaring op haar heeft gehad.
Lees de column van Anneke
anneke monninkhof

Podcasts

In deze bijzondere podcastserie van de KoffieCo worden 6 jonge huisartsen geïnterviewd over wat hen drijft in het vak.

Aflevering 1 – Karel Steur

In een droom tijdens zijn vakantie zag drs. Karel Steur het ineens voor zich: hij zou huisarts worden. Een onverwacht antwoord die hem een ander pad deed inslaan dan de van hem verwachte chirurgie. Momenteel is Karel huisarts in opleiding en vertelt hij ons over zijn persoonlijke zoektocht en wat hem heeft geïnspireerd om voor dit vakgebied te kiezen.

Aflevering 2 – Nathalie Dukes

25 jaar geleden maakte Drs. Dukes de keuze om hier haar coschap huisartsgeneeskunde te volgen, raakte overtuigd van het specialisme, en besloot om definitief te verhuizen naar het thuisland van haar geliefde, Groot-Brittannië. Nu werkt ze in een huisartsenpraktijk, waar ‘niet iets doen’ misschien gek genoeg belangrijker is dan ‘iets doen’. Zo hoopt ze patiënten minder afhankelijk te maken en stimuleert ze haar patiënten kracht te vinden om zelf verantwoordelijkheid te nemen in hun leven.

Aflevering 3 – Joost Swart

Drs. Swart kon geen nee zeggen toen hij meer dan acht jaar geleden werd gevraagd om huisartsenpraktijk de Plantage over te nemen. Hij zag het als een kans om iets te combineren wat hij altijd al had gewild: muziek maken en de geneeskunde bedrijven. Dit mede omdat hij tijdens zijn studie bedacht om daarnaast het conservatorium te gaan doen. Maar hoe werkt dat dan? Naast zijn spreekuur in de praktijk vliegt Drs. Swart in de weekenden en tijdens zijn vakanties de hele wereld over om als jazzpianist te werk te gaan. Zo is hij net terug van een drieweekse tournee door China. Is hij dan nu niet moe daar van? Nee! Het geeft hem juist de energie om weer aan de slag te gaan.

Aflevering 4 – Josine Blanksma

Drs. Josine Blanksma is al een aantal jaar een van de weinige huisartsen gevestigd op Texel. Als voormalig tropenarts bij Artsen zonder Grenzen vertelt ze ons wat werken op een Waddeneiland zo leuk en bijzonder maakt, maar ook wat de uitdagingen van het vak zijn. Drs. Blanksma geeft ons inzicht in haar dagelijkse leven, de unieke medische gevallen die op Texel voorkomen, en de manieren waarop de medische zorg op een eiland verschilt van die op het vasteland.

Aflevering 5 – Florien van Royen en Dorien Zwart

Er bestaat een speciaal traject voor huisartsen in opleiding die naast hun werk als huisarts ook willen promoveren: het aiothotraject. Aiotho Florien van Royen en afdelingshoofd huisartsgeneeskunde van het UMC Utrecht Dorien Zwart vertellen waarom juist in de spreekkamer academische onderbouwing ontzettend belangrijk is. Luister in deze aflevering van de huisartsenserie ‘Geen huisarts is hetzelfde’ over het belang van huisartsgeneeskundig onderzoek voor de huisartsenpraktijk.

Aflevering 6 – Shakib Sana

Sana hoort en ziet het leed van mensen in hun verhalen. Toch kijkt hij hoopvol naar de toekomst: compassie voor de medemens zal artsen blijven verbinden. Die compassie toont hij zelf ook. Niet alleen in zijn spreekkamer in Leerdam. Maar ook met zijn oproepen om de menselijkheid niet verder te verliezen in Israël en Palestina en voor hulp na de aardbevingen in Turkije en in zijn thuisland Afghanistan. Luister naar de bijzondere 6e aflevering van de “Geen huisarts is het zelfde” podcastserie.