Interview met aios in Amsterdam | Amsterdam UMC

De huisartsopleiding kun je volgen op verschillende opleidingslocaties verspreid over heel Nederland. Wouter Hufen en Ruben Lanjouw zijn aios in Amsterdam UMC. We vroegen hun hoe ze hun opleiding ervaren en wat ze leuk vinden aan Amsterdam.

Wouter Hufen en Ruben Lanjouw

"De fusie is een mooie kans om het beste van twee werelden te combineren"

wouter hufen ruben lanjouw

De fusie is een mooie kans om het beste van twee werelden te combineren

Ruben (AMC): “De regio Amsterdam is zo divers, je kunt er huisarts altijd de praktijk vinden die bij je past. Een pluspunt van de opleiding is dat we in het tweede jaar les krijgen van expertdocenten.  Dat geeft diepgang aan de stof, waar je echt iets aan hebt in je huisartspraktijk.”
Wouter (VUmc): “We zijn met veel aios, maar toch staan kleinschaligheid en persoonlijke benadering voorop. Dat vind ik knap. Bovendien is dat persoonlijke essentieel om zelf als dokter te kunnen groeien.”

De Amsterdamse huisartsopleidingsinstituten gaan fuseren. Hoe zien jullie dit?

Wouter: “We doen al veel dingen samen, bijvoorbeeld in het jaaroverstijgend onderwijs georganiseerd door de LOVAH, en sociale activiteiten. Ik denk zeker dat de fusie iets positiefs gaat brengen. We kunnen het beste van beide werelden meenemen.”

Ruben: “Eens, er zijn verschillen – de VU is misschien vrijer in de keuze voor onderwerpen in het onderwijs dan het AMC, dat meer focust op structuur. De juiste combinatie moet zorgen voor ‘verantwoord vertrouwen’: aios zijn zelf verantwoordelijk voor hun leerproces, op een veilige manier. Als de hechte groepen blijven, wat ik verwacht, heb je nog meer mogelijkheden om ervaringen uit te wisselen.”

Ervaringen van andere aios

Benieuwd naar hoe ander aios hun opleiding ervaren? Lees de andere interviews.

Gerelateerd aan deze pagina