Interview met een aios in Maastricht

De huisartsopleiding kun je volgen op verschillende opleidingslocaties verspreid over heel Nederland. Laura van der Heide is aios in Maastricht. We vroegen haar hoe ze haar opleiding ervaart en wat ze leuk vindt aan Maastricht.

Laura van der Heide

“Huisarts is het meest uitdagende beroep”

laura van der heide

Huisarts is het meest uitdagende beroep!

“Maastricht was mijn eerste keus, een gezellige stad. De opleiding is persoonlijk en kleinschalig, dat is het grootste pluspunt. Iedereen kent elkaar, docenten zijn benaderbaar, je kunt makkelijk overleggen of iets regelen. Het andere pluspunt is het onderwijs. Het eerste jaar is vooral gewijd aan communicatie met de patiënt. Hoe kom je tot de kern, welke woorden kun je het best gebruiken? Als huisarts heb je alleen dat gesprek om uit te vinden wat er precies aan de hand is. Een eyeopener was bijvoorbeeld: stel gerichte vragen. Zo stuur je het gesprek, dat is nodig in de beperkte tijd.”

Klinische stages

“Op de terugkomdagen in het tweede jaar hebben we veel medisch onderwijs. Je hebt als huisarts brede medische kennis nodig, zodat je niks belangrijks mist in het consult. Ook volg je in het tweede jaar klinische stages, zoals acute zorg. Omdat ik al ruim een jaar op de Spoedeisende Hulp had gewerkt, kan ik nu keuzestages volgen bij Dermatologie en Kindergeneeskunde. Ik leer er veel van en met die kennis kan ik straks zoveel mogelijk zelf oplossen. Daar verheug ik me het meest op: huisarts zijn. Waarom? Het is het meest uitdagende beroep!”

Benieuwd hoe andere aios hun opleiding ervaren? Lees de andere interviews.

Gerelateerd aan deze pagina