LED Basisopleiding

De LED Basisopleiding is bedoeld voor beginnende docenten die al wel hun eerste ervaringen met lesgeven hebben opgedaan. Tijdens de cursus leer je onder andere meer over het geven van onderwijs, het gebruik van werkvormen en het begeleiden van groepen en individuele aios.

Inhoud

De volgende onderwerpen komen tijdens de opleiding aan bod:

 • oriëntatie op het docentschap, onderwijs aan volwassenen en academisch doceren
 • voorbereiden en geven van onderwijs
 • gebruik van diverse werkvormen
 • begeleiden van ‘het leren van ervaringen’, reflectie
 • het begeleiden van een groep aios/studenten/opleiders
 • het begeleiden van individuele aios
 • het voeren van een voortgangsgesprek
 • samenwerken

Opzet en werkwijze

De werkwijze van de basisopleiding weerspiegelt de (didactische) principes van het onderwijs aan de diverse opleidingen: kennisvergroting, oefenen en trainen van vaardigheden, verwerken van feedback en uitproberen en toepassen in de praktijk. Het leren met en van elkaar staat centraal. De ervaringen van de deelnemers in de basisopleiding vormen een parallel proces met hoe zij als docent het onderwijs aan en de ontwikkeling van aios kunnen begeleiden en stimuleren. De basisopleiding bestaat uit de volgende elkaar aanvullende onderdelen.

 • Zelfstudie. Voorafgaand aan een opleidingsblok verdiep je je in literatuur.
 • Training en begeleiding in een groep. Tijdens de opleidingsdagen zelf worden kennis, inzichten en vaardigheden aangeboden en geoefend. Dit gebeurt zowel plenair als in subgroepen. Iedere subgroep wordt begeleid door een ervaren docent van één van de deelnemende opleidingen. Er wordt veel gewerkt met eigen inbreng van de deelnemers, met feedback van en voor elkaar en met individuele leerdoelen en een persoonlijk ontwikkelingsplan. Zo nodig worden expertdocenten ingezet voor specifieke onderdelen.
 • Lokale begeleiding. Na elk opleidingsblok gaat de deelnemer aan de slag om het geleerde en de eigen leerdoelen in de praktijk te brengen. Een intensieve begeleiding door een lokale mentor zorgt ervoor dat wat in de cursus wordt geleerd kan worden toegepast in de specifieke situatie van de eigen werkplek.

Toelatingseisen

De basisopleiding is gericht op docenten die al enige ervaring en vertrouwdheid hebben met lesgeven, voor de groep staan en hun nieuwe rol als docent van de opleiding. Om te kunnen starten aan deze opleiding moet je daarom minimaal 3/4 jaar in dienst zijn en gedurende de opleiding daadwerkelijk lesgeven aan een aiosgroep. Daarnaast moet je voldoende tijd en ruimte krijgen voor het uitwerken van de praktijkopdrachten. Ben je arts? Dan kom je in aanmerking voor accreditatiepunten na het volgen van de opleiding.

Startdata en locatie

De basisopleiding bestaat uit 3 blokken. Een blok bestaat uit anderhalve dag inclusief een diner en overnachting. De opleiding vindt plaats in Zeist op de locatie van Huisartsopleiding Utrecht. Als deelnemer overnacht je in Hotel Figi. Dit hotel ligt op een steenworp afstand van de opleidingslocatie. De data voor de eerstvolgende LED Basisopleiding zijn:

Data LED Basis 12
Blok 1Woensdag 12 juni 2024Donderdag 13 juni 2024
Blok 2Donderdag 19 september 2024Vrijdag 20 september 2024
Blok 3Maandag 25 november 2024Dinsdag 26 november 2024
Data LED Basis 13
Blok 1Woensdag 19 maart 2025Donderdag 20 maart 2025
Blok 2Donderdag 26 juni 2025Vrijdag 27 juni 2025
Blok 3Maandag 29 september 2025Dinsdag 30 september 2025

Docenten

De opleiding wordt verzorgd door zowel onderwijskundigen als docenten die bekend zijn met onderwijsontwikkeling en werkzaam zijn aan diverse huisartsopleidingen.

Aanmelden en kosten

De prijs van de basisopleiding is vastgesteld op € 3.600,-. Dit is inclusief cursusmateriaal, boeken, overnachting en diner. Wil je deelnemen? Overleg dan eerst met je opleidingsinstituut. Voor vragen en aanmelding kun je contact opnemen met de LED organisatie

Voorwaarden en annuleren

Tot 5 weken voor de start zijn er geen kosten verbonden aan het annuleren van de opleiding. Bij afzeggen tot 4 weken voor de start betaal je 50% van de kosten en bij afzeggen tot 3 weken of korter betaal je 100% van de kosten.

Andere LED Opleidingen