logo huisartsopleiding nederland

LED Basisopleiding

Duur

De basisopleiding duurt 3 x 1,5 dag, verdeeld over circa een half jaar. De eerste dag begint om 13.30 uur en eindigt om 19.30 uur met aansluitend een diner en overnachting. Dag twee zal om 8.30 uur beginnen en 15.30 uur eindigen.

 

De opleiding vindt plaats in Zeist op de locatie van Huisartsopleiding Utrecht. In Hotel Figi overnachten de deelnemers, dit hotel ligt op een steenworp afstand van de opleidingslocatie.

 

Opbouw

De basisopleiding bestaat uit diverse, elkaar aanvullende onderdelen:

 • Literatuur/zelfstudie: Voorafgaand en/of na afloop van een opleidingsblok gaat de deelnemer zich verdiepen in literatuur.
 • Training en begeleiding in een groep: Tijdens deze opleidingsdagen worden kennis, inzichten en vaardigheden aangeboden en geoefend. Dit gebeurt gedeeltelijk plenair en grotendeels in subgroepen van ca. 9 personen. Iedere subgroep wordt begeleid door een ervaren docent/trainer. Er wordt veel gewerkt met eigen materiaal van de deelnemers, met feedback van de trainer en collega-deelnemers, en met individuele leerdoelen en een persoonlijk ontwikkelingsplan. Zo nodig worden expertdocenten ingezet voor specifieke onderdelen.
 • Verdere oefening en begeleiding vindt plaats op de eigen afdeling (lokaal): Na elk opleidingsblok gaat de deelnemer aan de slag om het geleerde en de eigen leerdoelen in de praktijk te brengen. Een intensieve begeleiding door een lokale mentor zorgt ervoor dat wat in de cursus wordt geleerd kan worden toegepast in de specifieke situatie van de eigen werkplek.

  

Werkwijze 

De werkwijze van de basisopleiding weerspiegelt de (didactische) principes van het onderwijs aan de diverse opleidingen: kennisvergroting, oefenen en trainen van vaardigheden, feedback, het uitproberen en toepassen in de praktijk. Het leren met en van elkaar staat centraal. De ervaringen van de deelnemers in de basisopleiding vormen een parallel proces met hoe zij als docent het onderwijs aan en de ontwikkeling van aios kunnen begeleiden en stimuleren.

   

Onderwerpen

In hoofdlijnen richt deze cursus zich op:

 • oriëntatie op het docentschap, onderwijs aan volwassenen en academisch doceren;

 • voorbereiden en geven van onderwijs;

 • gebruik van diverse werkvormen;

 • begeleiden van ‘het leren van ervaringen’, reflectie;

 • het begeleiden van een groep aios/studenten/opleiders;

 • het begeleiden van individuele aios;

 • het voeren van een voortgangsgesprek, beoordelen;

 • samenwerken.

  

Aanvangseisen

Deze landelijke opleiding is gebaseerd op een instroomniveau, bestaand uit eerste ervaringen met lesgeven, voor de groep staan, en enige vertrouwdheid met de nieuwe rol als docent van de opleiding. Een voorwaarde is dat de deelnemer minimaal ¾ jaar in dienst is bij de opleiding bij aanvang van de cursus daadwerkelijk en op het moment van de cursus lesgeeft aan een aiosgroep. Daarnaast dient men voldoende tijd en ruimte te krijgen voor het uitwerken van de praktijkopdrachten. Voor de artsen worden accreditatiepunten aangevraagd.

 

Vragen en aanmelden

De deelnemers kunnen zich voor de LED-basisopleiding aanmelden nadat zij dit van te voren hebben overlegd met het hoofd en/of de verantwoordelijke voor de docentprofessionalisering van hun instituut. Voor vragen en aanmeldingen kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .